27 de maig 2024 Corporatiu

Comité Directiu i Seminari Internacional d’EURORAI a Graz amb destacada participació de la Sindicatura

València, 27 de maig de 2024.- Els passats 23 i 24 de maig van tindre lloc a Graz (Àustria) la reunió del Comité Directiu, el Seminari Internacional i l’Assemblea General de membres de l'Organització Europea de les Institucions Regionals de Control Extern del Sector Públic (EURORAI), l’òrgan que promou les relacions i l’intercanvi d’experiències en l’àmbit de la fiscalització pública a escala europea. Les tres cites van comptar amb la presència del síndic major, Vicent Cucarella, i del síndic Antonio Mira Perceval –els quals intervingueren a més com a ponent i moderador respectivament en el seminari–, així com d’Edgar Thinnes i Marina Ferrer, membres de la Secretaria Tècnica d'EURORAI, l’òrgan amb seu permanent a la Sindicatura que promou les relacions i l’intercanvi d’experiències en l’àmbit de la fiscalització pública a escala europea.

Comité Directiu 

En la seua reunió celebrada el 23 de maig de 2024 en Graz, el Comité Directiu d'EURORAI va aprovar l'adhesió en qualitat de membre associat de l'Oficina de l'Auditor General de Tynwald (illa de Man). Amb açò, en són 102 els òrgans de control extern que constitueixen EURORAI (72 membres de ple dret, 21 membres associats i 9 observadors) de 16 països diferents.

A l’encontre també es van aprovar els comptes anuals de 2023 i es van tractar els preparatius per a les activitats previstes en 2024 i 2025. A més de la continuació de la cooperació amb el Grup de Treball Especial d'EUROSAI sobre l'auditoria de les corporacions locals, en estos anys tindran lloc dos seminaris internacionals i el XII Congrés d’EURORAI junt a l’Assemblea General de membres.

El primer seminari, que es dedicarà al control extern del sector públic en temps de pressupostos ajustats i a assegurar el corresponent àmbit d’actuació, tindrà lloc l’1 d’octubre d’este any a Brussel·les, en la representació de l'Estat federat d'Hesse davant la UE. L’altre analitzarà l’eficàcia, eficiència i economia de les polítiques públiques per part dels òrgans regionals de control extern del sector públic i es celebrarà durant el primer semestre de 2025 a Astúries en ocasió del XX aniversari de la Sindicatura de Comptes del Principat d'Astúries. Per últim, en octubre de 2025 tindrà lloc a Ginebra (Suïssa) el XII Congrés d'EURORAI junt a l'Assemblea General de Membres.

La pròxima reunió del Comité Directiu d’EURORAI tindrà lloc a Brussel·les el 30 de setembre d'enguany.

Seminari Internacional

A l’endemà va arrancar el Seminari Internacional, organitzat pel Tribunal de Comptes d'Estíria, i on al voltant d’un centenar de participants d’11 països es donaren cita per a debatre sobre el tema escollit: "Els reptes a afrontar pels òrgans regionals de control extern del sector públic en relació amb el canvi climàtic i el seu impacte en les polítiques públiques".

L'esdeveniment va congregar a representants d'òrgans independents de control d'Alemanya, Àustria, Bòsnia i Hercegovina, el Regne Unit, França, Lituània, Polònia, Portugal, Suïssa, el Brasil i una nombrosa representació dels OCEX espanyols.

Després de la inauguració de la jornada pel president del Tribunal de Comptes d’Estíria i amfitrió de la trobada, Heinz Drobesch, el seminari comptà amb tres sessions de treball en les quals s’analitzaren el paper dels òrgans de control extern pel que fa al canvi climàtic, les auditories en l’àmbit de l’energia i les auditories d’altres àrees afectades pel canvi climàtic.

El síndic major, Vicent Cucarella, fou el primer ponent de la primera sessió, mentres que el síndic Antonio Mira-Perceval va ser el moderador de la tercera. La resta de presentacions varen córrer a càrrec de membres de les institucions de control d’Escòcia i Gal·les (Regne Unit); Berlín i Saxònia (Alemanya); les regions del Gran Est, el Loira i Nova Aquitània (França); Viena i Estíria (Àustria) i Ginebra (Suïssa). Totes les ponències estan disponibles al lloc web d’EURORAI.

Les ICEX davant el canvi climàtic i el descens energètic

Sota el títol “Canvi climàtic, zenit energètic i institucions de control extern”, el síndic major realitzà una presentació molt didàctica que va servir d’introducció als reptes a abordar i suscità un interessant debat entre els presents. En ella, Cucarella va convidar a reflexionar sobre el que ell anomena “els tres elefants a la sala”, tres problemes que amenacen a la societat i, per tant als serveis públics, sobre els què durant molt de temps s’ha preferit no parlar: el canvi climàtic, el zenit dels combustibles fòssils i l’escassedat de minerals per a la transició energètica i el progrés tecnològic.

Després d’analitzar cadascun d’ells, Cucarella va plantejar la disjuntiva entre dos escenaris: o bé iniciar una disminució planificada i equitativa de la producció i el consum per a atenuar el canvi climàtic i progressivament adaptar-nos a la reducció d'energia i de minerals bàsics (escenari de “decreixement” o “post-creixement”); o bé desembocar en fallides socials encadenades i poc equitatives, degut igualment a la reducció de l'energia neta i de minerals bàsics, amb l'agreujant del desajustament climàtic (escenari de “crisi” o “col·lapse”).

Arribat ací, el síndic major va abordar la qüestió sobre com afecten aquests escenaris al sector públic, tant en ingressos com en despeses. I plantejà què poden aportar els òrgans de control extern, convidant-los a contemplar el triple problema enunciat quan s’analitzen els riscos i condicionants de la gestió pública, així com a “analitzar les mesures adoptades per a augmentar la resiliència dels ingressos i les despeses públiques en escenaris sense creixement econòmic”.

Per últim, Cucarella va fer un repàs de les conclusions extretes de les auditories operatives de la Sindicatura en l’àmbit energètic i mediambiental realitzades en els últims exercicis, així com de les advertències que ve realitzant des de fa anys en l’Informe del Compte General de la Generalitat Valenciana.